FAQ
Veelgestelde vragen over water filteren en ons waterfiltersysteem
Hoe werkt het proces van water filteren eigenlijk? En wat doet ons waterfiltersysteem The Source precies?
We kunnen ons voorstellen dat je met allerlei vragen zit en daarom hebben we de veelgestelde vragen voor je op een rijtje gezet. Om het overzichtelijk te houden, hebben we de vragen en antwoorden gebundeld per onderwerp.
Wil je direct naar een onderwerp toe? Klik dan op één van de onderstaande onderwerpen. Staat je vraag er niet tussen?
Neem contact met ons op
Hoe kunnen we helpen?
We zijn blij dat je geïnteresseerd bent in The Source en we staan klaar om je te helpen! Ons team van waterzuiveringsspecialisten is via verschillende kanalen bereikbaar om je vragen te beantwoorden en je te ondersteunen bij je zoektocht naar het zuiverste water.
Of je nu een e-mail wilt sturen, ons telefonisch wilt spreken, een contactformulier wilt invullen, ons een bericht via WhatsApp wilt sturen of een gesprek wilt inplannen, we zijn hier om je te helpen.
Ontdek alle manieren om met ons in contact te komen op onze contactpagina. We kijken uit naar je bericht!
Wil je direct naar een onderwerp toe?
Klik dan op één van de onderstaande onderwerpen:
- Kraanwater kwaliteit
- Water filteren
- Het waterfiltersysteem (The Source)
- Installatie
- Kranen
- Gebruik en onderhoud
- Technische specificaties
- Bestellen / verzenden / retourneren
- Storingen en klachten
Staat je vraag er niet tussen?
Kraanwater kwaliteit
-
Waar komt ons kraanwater vandaan?
Het grootste deel van het kraanwater in Nederland wordt gewonnen uit grondwater, de rest wordt gewonnen uit oppervlaktewater en een heel klein beetje duinwater. Onze grond raakt steeds meer vervuild en uitgeput waardoor de waterkwaliteit helaas steeds slechter wordt. Het oppervlaktewater raakt het snelst vervuild, maar ook het grondwater, omdat bestrijdingsmiddelen en gifstoffen de bodem intrekken. Daardoor moeten we steeds dieper gaan voor ‘zuiverder’ grondwater.
-
Wat doet het waterleidingbedrijf in mijn regio om het kraanwater te filteren?
Waterleidingbedrijven voeren de volgende 7 stappen uit om water te behandelen tot drinkwater:
- Voorbehandeling: ruw water uit de bron (rivieren, meren, grondwater) wordt eerst door schermen of roosters geleid om grote deeltjes, zoals takken, bladeren en vuil, te verwijderen.
- Coagulatie en flocculatie: chemicaliën, zoals aluminiumsulfaat of ijzer(III)-chloride, worden aan het water toegevoegd om deeltjes samen te laten klonteren (coaguleren). Vervolgens worden de gevormde vlokken (floc) door roeren gemengd met het water.
- Sedimentatie: het water wordt naar een sedimentatiebekken geleid, waar zwaardere deeltjes en vlokken naar de bodem zakken en een laag slib vormen.
- Filtratie: het water stroomt door filters die uit verschillende lagen zand, grind en actieve kool kunnen bestaan. Deze filters verwijderen de kleinere deeltjes die nog in het water aanwezig zijn.
- Desinfectie: om ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen en protozoa te doden of te neutraliseren, wordt het water gedesinfecteerd met behulp van chloor, ozon of ultraviolet (UV) licht.
- pH-correctie en stabilisatie: om corrosie van leidingen te voorkomen en de smaak van het water te verbeteren, worden chemicaliën toegevoegd om de pH en alkaliteit van het water te reguleren.
- Distributie: het behandelde water wordt opgeslagen in reservoirs en via een netwerk van leidingen naar huishoudens en bedrijven gedistribueerd.
-
Hoe is de kwaliteit van het kraanwater in Nederland?
-
[Eerst iets zeggen over Nederland t.o.v. andere landen? Is er een ranglijst?]
-
Ook in ons Nederlandse kraanwater kunnen zich helaas verontreinigingen bevinden. Het waterleidingbedrijf filtert een heleboel stoffen uit ons drinkwater, maar is niet in staat om alle schadelijke stoffen uit het drinkwater te filteren. Bijvoorbeeld medicijnresten en PFAS zijn stoffen die nog steeds in ons Nederlandse kraanwater zitten.
-
Vanaf het waterleidingbedrijf legt het water nog een lange weg af voordat het uit de kraan komt. Oude leidingen kunnen een te hoog gehalte aan lood afgeven aan het drinkwater. Zelfs bij nieuwbouwwoningen wordt de eerste 3 maanden na oplevering geadviseerd om de leidingen voor drinkwater bij elk gebruik door te spoelen. (Link naar de testkit)
-
-
Zitten er schadelijke stoffen in ons kraanwater?
-
Gevaarlijke stoffen 100% in het water:
-
100% van de zware metalen
-
100% van PFAS en pesticides
-
100% van pathogene bacteriën
-
100% van medicijn- en drugsresten
-
100% van kleurstoffen
-
100% van chloorverbindingen
-
Ook in ons Nederlandse kraanwater kunnen zich helaas verontreinigingen bevinden. Het waterleidingbedrijf filtert een heleboel stoffen uit ons drinkwater, maar is niet in staat om alle schadelijke stoffen uit het drinkwater te filteren. Bijvoorbeeld medicijnresten en PFAS zijn stoffen die nog steeds in ons Nederlandse kraanwater zitten.
-
Vanaf het waterleidingbedrijf legt het water nog een lange weg af voordat het uit de kraan komt. Oude leidingen kunnen een te hoog gehalte aan lood afgeven aan het drinkwater. Zelfs bij nieuwbouwwoningen wordt de eerste 3 maanden na oplevering geadviseerd om de leidingen voor drinkwater bij elk gebruik door te spoelen. (Link naar de testkit)
-
Ongeveer tot de jaren '60 is er lood gebruikt voor het maken van drinkwaterleidingen. Men kwam erachter dat lood langzaam oplost in water. Dit komt doordat water een hoog oplosbaar vermogen heeft. Daarom kunnen we er ook zo goed mee schoonmaken. Het neemt allerlei stoffen tot zich. Helaas ook slechte stoffen. De maximaal toelaatbare loodconcentratie in Nederland volgens het drinkwaterbesluit is 10 µg/l. Bij verschillende praktijkmetingen zijn concentraties van 100 tot wel 150 µg/l gemeten. Lood is met name slecht voor opgroeiende kinderen. Het beperkt de groei van de hersenen en kan een IQ-achterstand veroorzaken. Bronnen: https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/609400003.pdf https://www.rivm.nl/nieuws/lood-in-kraanwater-soms-te-hoog
-
Gevolgen blootstelling lood: Voor baby’s die flesvoeding krijgen met kraanwater uit deze leidingen kan de bijdrage aan de totale blootstelling oplopen tot 80 procent. Blootstelling aan lood kan effect hebben op het IQ (intelligentiequotiënt) van kinderen. Bij volwassenen kan het een grotere kans op nierziekten veroorzaken of leiden tot een hogere bloeddruk.
-
-
Kan ik de kwaliteit van mijn kraanwater testen?
Ja, met een TDS-meter kun je de waterkwaliteit meten van jouw kraanwater. De TDS-meter meet de hoeveelheid opgeloste stoffen (Total Dissolved Solids) in jouw kraanwater. Een hogere TDS-waarde duidt op meer vervuiling in het water. Bestel gratis een TDS-meter en meet jouw kraanwater.
Water filteren
-
Wat is het doel van een waterfiltersysteem?
Schoon en puur kraanwater zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar helaas bevat het leidingwater in Nederland ook stoffen die niet bevorderlijk zijn voor onze gezondheid.
Uit marktonderzoek blijkt dat 62% van de mensen inziet dat het een steeds grotere uitdaging wordt om het leidingwater in Nederland voldoende zuiver te houden. Dat zien wij ook.
Een waterfiltersysteem heeft als doel om vuil, bacteriën, chemicaliën en andere contaminanten uit het kraanwater te verwijderen. Met een waterfiltersysteem kun jij zuiver water drinken dat echt goed is voor jouw gezondheid. -
Wat zijn de voordelen van gefilterd kraanwater?
Je krijgt het zuiverste water uit eigen kraan. Met The Source wordt water gefilterd door omgekeerde osmose technologie. Deze techniek verwijdert tot 99% van de ongewenste stoffen uit het kraanwater. Je krijgt hierdoor het zuiverste water uit je eigen kraan.
Het gefilterde water smaakt frisser en het maakt de thee rijker en voller.
Water filteren met The Source is stroomloos, neemt weinig ruimte in en het systeem bestaat uit één component. Lees meer over de voordelen bij ‘Ons waterfiltersysteem’.
-
Waarom zou je een waterfiltersysteem overwegen?
‘Goed’ drinkwater is van levensbelang, maar wat is goed? Er zitten ongewenste stoffen als bacteriën, medicijnresten, virussen, ionen en pesticiden et cetera in ons drinkwater die er niet thuis horen. Waarom zouden we deze stoffen dan niet volledig elimineren?
In ons uitgebreide onderzoek naar de beste techniek om water te filteren hebben we gekozen voor omgekeerde osmose technologie. The Source is daardoor een waterfiltersysteem dat heel fijn filtert en tot 99% van deze ongewenste stoffen verwijdert.
Met een waterfiltersysteem drink je zuiver water die frisser smaakt. -
Is kraanwater filteren beter voor je dan flessenwater?
Dit is afhankelijk van de kwaliteit van het water uit de kraan en de kwaliteit van het flessenwater. In sommige gevallen kan het water uit de kraan beter zijn dan flessenwater, terwijl in andere gevallen het tegenovergestelde het geval kan zijn.
Het is belangrijk om de kwaliteit van het water te testen en te beslissen wat het beste is voor jouw situatie.
Waterfiltersystemen kunnen een goede keuze zijn als je je zorgen maakt over de kwaliteit van het water uit de kraan en als je op zoek bent naar een duurzamere manier om schoon water te krijgen.
-
Op welke manieren kun je water filteren?
Wat is het verschil tussen gevitaliseerd water, kangen water, omgekeerde osmose (reverse osmosis) en gefilterd water?
Hoe werkt een waterfiltersysteem? De meeste waterfiltersystemen werken door het water te laten stromen door een filtermedium, zoals koolstof, keramische poriën, zeefjes of door middel van omgekeerde osmose. Dit filtermedium verwijdert de contaminanten uit het water. -
Is water filteren hetzelfde als ontkalken?
Nee, dit systeem gaat verder dan het ontkalken van het water.
Ontkalkt het systeem ook? Ja, maar niet voor de gehele woning
Het waterfiltersysteem (The Source)
-
Welke soorten waterfiltersystemen zijn er?
Er zijn verschillende soorten waterfiltersystemen, zoals karaf-filters, tafelmodel filters, onder-de-kraan-filters en geïnstalleerde filters voor het hele huis. Sommige systemen zijn bedoeld om specifieke contaminanten te verwijderen, terwijl andere systemen meer algemeen zijn en een breder spectrum aan contaminanten kunnen verwijderen.
-
Hoe werkt jullie waterfiltersysteem?
- Korte uitleg systeem en verwijzen naar ‘hoe werkt het’
- Werkt jullie systeem met een koolstoffilter
- Hoe werkt omgekeerde osmose?
-
Wat filtert het waterfiltersysteem?
- zie boven bij schadelijke stoffen…
- Filtert de filter ook de goede mineralen?
- De filter werkt zo goed dat het 100% puur water is. Dit zorgt ervoor dat de mineralen die goed voor je zijn ook gefilterd worden. Zo ja, waar haal je die dan uit? Voeding en eventueel supplementen
-
Wat zijn de kosten voor een nieuwe filterset?
Zie onze webshop voor de actuele prijzen.
-
Moet ik de 50 of de 180 bestellen?
- De Source 50 produceert meer dan 110 liter schoon water per dag, dit is ruim voldoende voor een gezin tot 6 personen. Als u het systeem zeer intensief gebruikt (zoals op een kantoor) dan adviseren wij de Source 180. Neemt contact op voor de mogelijkheden.
- Hoe lang voordat het vat vol is?
- Ongeveer 35 minuten, afhankelijk van de waterdruk. Het systeem vult constant dus u niet te wachten totdat het systeem volledig gevuld is.
- Hoeveel water komt er uit het systeem?
- 5,7 liter schoon water uit een volle tank, in totaal 113 liter per dag.
- 5,7 liter schoon water uit een volle tank, in totaal 113 liter per dag.
-
Hoeveel afvalwater produceert dit systeem?
Wij filteren glazen per minuut. Uit ons systeem komt er ook een glas ‘vuil’ water (1 glas zuiver water = 1 glas water dat je wegspoelt). Je wilt dit water uit gezondheidsperspectief, niet omdat je water bespaart. Afvalwater is wel water dat je terugspoelt (schoonwater, restwater met de afvalstoffen) naar de riolering. Je verdubbelt dus het drinkwaterverbruik. Toch is onze ‘waste’ het minst van alle ‘omgekeerde osmose’ systemen.
Installatie
-
Hoe werkt de installatie?
- Tijdsduur: Bij PureAqua prepareren en testen we het systeem volledig zodat we de installatietijd bij uw thuis kunnen beperken tot circa één uur.
- Plaatsingsvoorwaarden / checklist:
- Point of use systeem: Sluit systeem aan op plaats dichtbij waar je deze gebruikt
- Kraan
- Koelkast
- Koffie apparaat
- Badkamer
- Voldoende ruimte, zie afmetingen van de machine
- Aanwezigheid van koudwateraansluiting
- Mogelijk voor de afvoer van water
- Geschikte kraan (wordt door PureAqua geleverd)
- Kijken naar type aanrecht/blad
- Point of use systeem: Sluit systeem aan op plaats dichtbij waar je deze gebruikt
- Zit de installatie van het systeem bij de prijs van het waterfilter systeem inbegrepen?
-
Wie installeert het systeem?
- PureAqua or one of our certified partners will take care of the installation and service of the machine.
- Voordat ons systeem bij u op locatie kan worden geïnstalleerd, dient er water en een afvoer aanwezig te zijn. Het loodgieterswerk kan door onze partners worden uitgevoerd in overleg. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.
- Werken jullie met partners?
- Installaties zelf verrichten en controle bij Pure aqua zelf plaatsvindt
- Beschikbaar voor heel NL - Installatie vindt plaats binnen 5 werkdagen - om dit te waarborgen werken we samen met een partner die veel ervaring met installeren van watersystemen icm kranen
- Verrichten ook installaties van Quooker, Grohe, Franke en unito
-
Kan ik het systeem ook zelf installeren?Ja, maar wij adviseren dat u het systeem laat installeren door een gecertificeerde PureAqua installateur. Indien u technisch onderlegd bent kunt u aan de hand van onze installatiehandleiding het systeem zelfstandig installeren. Daarnaast zijn wij (op afstand) beschikbaar om u te helpen met eventuele vragen. Mocht het niet lukken dan kunnen we altijd nog een installateur inplannen.
-
Wat kan ik er op aansluiten?
- Waterkraan (3-weg of 1-weg) (Voor meer info verwijzen naar onderdeel kranen)
- Amerikaans koelkast met water- en ijs dispenser
- Bepaalde koffiemachines
- Waterdispenser
- IJsmaker
- Waterkoeler
-
Ik heb alleen een koud water aansluiting, kan ik het systeem gebruiken?
Ja zeker, voor ons systeem is geen heet water aansluiting benodigd.
-
Waar plaats ik het systeem?
-
In het keukenkastje of een plek in de buurt van een watertoevoer en afvoer. Bij voorkeur in de buurt van het watertappunt.
-
Ik heb geen ruimte in mijn keukenkastje, wat nu? Indien u geen ruimte in het keukenkast hebt zijn er vaak wel andere mogelijkheden; zo kunnen het systeem bijvoorbeeld op een andere plaats installeren en een leiding naar de kraan trekken. Het is belangrijk dat u eerst contact met ons opneemt om de mogelijkheden door te spreken.
-
-
Kan het systeem ook in een caravan/boot/camper worden geplaatst?
The Source is stroomloos en werkt volledig op waterdruk. Daarnaast is het één van de meest compacte waterfiltratiesystemen op de markt. Hierdoor is het systeem uitermate geschikt om te gebruiken in een caravan, boot of camper. Als de waterdruk te laag is dan plaatsen wij een pomp voor het optimaliseren van de waterdruk.
Kranen
-
Wat zijn de mogelijkheden qua kranen
- 3-weg
- 1-weg
-
Kan ik mijn eigen kraan behouden? / Moet mijn kraan vervangen worden?
- Als u kiest voor een 3-weg kraan (alles-in-1) dan vervangen wij uw huidige kraan. Als u kiest voor een 1-weg kraan dan boren wij een klein gaatje in uw keukenblad en blijft de huidige kraan staan.
- Waarschijnlijk niet, tenzij de klant kiest voor een losse ‘schoonwater kraan’. Hiervoor moeten we een extra gat in het keukenblad boren.
-
Werkt het met een Quooker?
- Nee helaas, op dit moment koppelen wij The Source nog niet aan een Quooker of andere kokendwaterkranen. U kunt natuurlijk altijd kiezen voor een aparte 1-weg kraan naast uw kokendwaterkraan.
Kan ik de machine ook koppelen met een kokendwaterkraan (zoals Quooker)?
- Ja, maar dan als separaat systeem met een 1-weg kraan. Dus het water van Quooker wordt dan niet gefilterd.
Gebruik en onderhoud
-
Wat voor onderhoud service leveren jullie?
In ons all-in servicepakket nemen we alles uit handen, van installatie tot onderhouds(bezoek) en het vervangen van de filters. Daarnaast zijn wij altijd oplossingsgericht en zorgen wij ervoor dat u tevreden bent en kunt genieten van het zuiverste water.
-
Moet The Source regelmatig worden onderhouden?
De meeste reiniging wordt automatisch door het systeem gedaan. Wij adviseren om het systeem om het jaar grondig te reinigen. Dit kan u gemakkelijk zelf doen met ons onderhoudskit. Wij kunnen ook één van onze gecertificeerde PureAqua installateurs langs sturen om een uitgebreide interne & externe reinigingsprocedure uit te voeren.
-
Hoe vaak moet ik de filters vervangen?
- De levensduur van de filters is afhankelijk van de inkomende waterkwaliteit en het gebruik. Wij adviseren om één keer per jaar het PRE- en POST-filter vervangen. Het RO-filter hoeft u slechts om het jaar te vervangen. Bij uw systeem ontvangt u een gratis watermeter (TDS-meter) zodat u de kwaliteit van het zuivere water kan meten.
- Hoe vaak moet ik het filter van mijn waterfiltersysteem vervangen?
- Het is afhankelijk van het type filter en het gebruik van het waterfiltersysteem. Sommige filters moeten maandelijks worden vervangen, terwijl andere filters langer mee kunnen gaan. Het is belangrijk om de aanbevelingen van de fabrikant op te volgen voor het vervangen van het filter.
-
Wat zijn de kosten voor een nieuwe filterset?
Zie onze webshop voor de actuele prijzen.
Technische specificaties
-
Welke certificaten hebben jullie?
IAPMO R&T NSF/ANSI 58
-
Kunnen jullie de testresultaten laten zien?
Performance Data Sheet
-
Hoe groot is het systeem?
LxBxH
Lengte = 35 cm
Breedte = 25 cm
Hoogte = 28 cm
Bestellen, verzenden en retourneren
-
Zit er garantie op het systeem?
- 24 maanden fabrieksgarantie - Mogelijkheid om te verlengen met een all-in garantie? Door bijvoorbeeld te koppelen aan een service abbo?
- Bedrag per maand, zo lang is de garantie geldig
- Abbo/service terugkerende kosten
- 24 maanden fabrieksgarantie - Mogelijkheid om te verlengen met een all-in garantie? Door bijvoorbeeld te koppelen aan een service abbo?
-
Hoe werkt het bestelproces?
PureAqua beloftes:
- Binnen 1 werkdag in huis, binnen 5 werkdagen (na bevestiging) geïnstalleerd
- Gratis verzending vanaf €100,-
- Niet tevreden? Geld terug! Binnen 30 dagen (under promise, over deliver)
- Bij klachten/problemen wordt systeem kosteloos vervangen (nieuw systeem wordt opgestuurd en oude kan in de doos retour). No question asked. Kosteloos binnen x jaar.
- Inclusief alle aansluit accessoires
- Achteraf betalen (indien gewenst)
-
Hoe werkt het retourneren van een product?
TBD
-
Welke gebieden bedient PureAqua momenteel?
We hebben een servicenetwerk dat heel Nederland bestrijkt. Woont u net over de grens in België of Duitsland dan kunnen we u waarschijnlijk ook bedienen. Neem voor de zekerheid contact met ons op.
Storingen en klachten
-
Mijn systeem lekt of maakt een gek geluid.
- Wij bieden de beste klantenservice. Ontzorgen staat centraal in ons bedrijf. Storing? Onze servicepartners komen direct langs om de storing te verhelpen of we vervangen binnen enkele dagen kosteloos uw machine
- Hoe zit het met evt. lekkage?
- Het systeem bevat maar één bewegend onderdeel waardoor dit een zeer robuust en betrouwbaar systeem is. Daarnaast beschikt het systeem over een lekdetectie functionaliteit zodat er nooit waterschade kan ontstaan.
-
Mijn systeem werkt niet meer, wat nu?
Wij zorgen ervoor dat uw probleem zo snel mogelijk en kosteloos wordt opgelost. In de meeste gevallen kunnen wij uw systeem met een troubleshooter snel oplossen. Indien dit niet lukt dan sturen wij uw kosteloos een nieuwe machine zodat u direct weer over schoon water beschikt. De oude machine kunt u (kosteloos) retour sturen. Indien noodzakelijk sturen wij een gecertificeerde PureAqua installateur langs om het probleem ter plekke op te lossen.
-
Heb je een klacht?
Het kan altijd voorkomen dat er iets niet helemaal gaat zoals gepland. We raden u aan om klachten eerst bij ons kenbaar te maken door te mailen naar ….... Leidt dit niet tot een oplossing, dan is het mogelijk om uw geschil aan te melden voor bemiddeling via Stichting WebwinkelKeur via. Vanaf 15 februari 2016 is het voor consumenten in de EU ook mogelijk om klachten aan te melden via het ODR-platform van de Europese Commissie. Dit ODR-platform is te vinden op http://ec.europa.eu/odr. Wanneer uw klacht nog niet elders in behandeling is dan staat het u vrij om uw klacht te deponeren via het platform van de Europese Unie.